Toimintaohjeita                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Tulisijat

Polttopuut

Polttopuut saunoihin, takkaan sekä nuotiolle löytyvät mökin ja rantasaunan välissä olevasta liiteristä.

Tuhka poistetaan sen ollessa hyvin jäähtynyt. Tuhkan poistamista varten käytettävissä myös tuhkaimuri. Tuhkat voi viedä viereisen pellon reunaan. 

Naulaisia puita pyydetään olemaan polttamatta, koska naulat kulkeutuvat maastoon tuhkan mukana ja saattavat rikkoa kulkuvälineiden renkaita.

Tuhkaluukku ja arina on syytä tarkistaa aina ennen sytyttämistä ja tarvittaessa tyhjentää, koska palamisen kannalta on tärkeää, että ilma pääsee arinan alta tulipesään. Ylimääräistä tuhkaa puhdistettaessa pyrittävä siihen, että irtonainen lentotuhka liikkuu hormiin päin. Näin hormissa oleva veto ehkäisee tuhkan leviämisen huoneistoon. 

Takassa voi paistaa myös makkaraa.

Kiukaan luukun kahva on valurautainen ja on kuuma. Kiukaan vastapäisellä seinällä on patalappu luukun aukaisua varten.

Nuotio puiksi kannattaa valita pisimpiä puita, koska ne eivät mahdu tulisijoihin. Nuotiopaikalta löytyy makkaratikkuja. Grillikatoksessa on muutama pehmuste pölkkyjen päähän nuotiolla istujille.

Saunojen lämmittäminen

Peflettejä lauteille löytyy siivouskomerosta. Käytetyt pefletit jätetään pestäväksi vuokra-ajan loputtua. Vaihtoehtoisesti voi käyttää myös kertakäyttöpeflettejä.

Kiukaan vesisäiliö tulee täyttää ennenkuin kiukaaseen tehdään tuli.  Kylmällä kelillä veden lämmittämiseen on varattava enemmän aikaa. Vesisäiliössä vesi saattaa olla kiehuvan kuumaa. Turvallisinta onkin laskea sankoon ensin kylmää vettä ja sen jälkeen täyttää sanko kuumalla vedellä. Emalivadeissa pesuvesi esilämpiää hyvin saunaa lämmitettäessä. Lempeät löylyt saat kun lämmität saunan ovi tai ikkuna auki.

Sisäsauna lämpiää nopeasti ja parhaan mahdollisen löylyn saat lämmittämällä saunaa ovi auki (kesällä ikkuna auki). Näin varmistat myös, etteivät lakatut tuolit pääse kuumumaan liikaa. Paksut pefletit lisäävät istumismukavuutta. Seinillä olevilla köysillä voi lepuuttaa käsiä tuolilla istuessa.


Jätteidenkäsittely


Hanhiniemen tilalla on tärkeää tuottaa mahdollisimman vähän jätettä ja jätteiden kierrättämiseen kiinnitetään huomiota. Vuokralaisien toivotaan erittelevän jätteistä: lasi, metalli, paristot, sähkö- ja elektroniikka, sekä puhdas kartonki ja paperi. Tilalla on myös kompostori, jonne voi viedä ruuantähteet. Kompostori sijaitsee mökkitien varrella, ison punaisen rakennuksen tienpuoleisessa päädyssä.

Mökin takana on roskasäiliö, jonne roskapussit voi laittaa. Mökin takana myös metallinen jätesäkkiteline, jonne kierrätettävä jäte jätetään. 

Turvallisuus

Molemmissa kerroksissa on palovaroittimet. Vuokralaista pyydetään ottamaan yhteyttä vuokranantajaan, jos hälytin piippaa patterin virran vähenemisen merkiksi.

Parvekkeella hätätilanteessa avattavat paloportaat
Parvekkeella hätätilanteessa avattavat paloportaat
Portaiden alla on käsisammutin.
Portaiden alla on käsisammutin.

Pysäköinti

Autojen pysäköinnissä on huomioitava, että Hanhiniementie jatkuu. Autot tulee pysäköidä sora-alueelle. Autoja voi pysäköidä myös rantaan johtavalle koivukujalle.

Lapset

Lapsia varten mökillä on leikkimökki, jotain leluja, legoja  ja kirjoja. Talvella lapsille voi pyytää lainaksi pulkkia, rattikelkkaa, liukureita ja  potkukelkkaa. Lapsille voidaan tehdä oma latu mökin viereiselle pellolle. Nuotiopaikalta  saa hyvät pulkkamäet järvenjäälle.Kalastaminen

Kalastonhoitomaksua ei tarvitse maksaa, jos vain onkii tai pilkkii, on alle 18-vuotias tai jo täyttänyt 65 vuotta. Kalastuslupa Niemiseen  sisältyy vuokraan.

https://www.eraluvat.fi/kalastus/kalastonhoitomaksu.html

Onkimatoja voi kaivaa pellon reunoilta.