Riihipirtti

Riihipirtti


.

Riihipirtti sijaitsee Hanhenpesä-mökin läheisyydessä, välimatkaa on n.150m. 

Näkymä riihen ikkunasta .

Riihen seinät ovart mustuneet savusta ja sisällä onkin vieno savun tuoksu.

Talon emäntä on keräillyt vanhoja tavaroita lapsesta saakka. Kerätyt esineet ovat nyt nähtävillä Riihipirtissä ja Tarinaliiterissä.

Suurin osa riihipirtin kalusteista on Hanhiniemen vanhoja kalusteita. Jotain kalusteita hankittiin, kuten tarjoilutiskinä toimiva upea vanha höyläpenkki.

Riihipirtti juhlapaikkana

Riihipirtissä voi viettää tunnelmallisia juhlia tai illanistujaisia. Kesäaikaan riihen viereen on mahdollista pysytyttää juhlateltta, jolloin isompienkin juhlien järjestäminen mahdollistuu. 

Öljylamppu tuo valoa pitkän pöydän päällä.

Riihipirtissä käytetään emännän keräilemiä vanhoja astioita. Vieruskaverilla voi siis olla erilainen lautanen.

Riihipirtti puettuna jouluasuun

Riihipirttiin mahtuu n.20 istumaan pöytiin.

Talviaikaan Riihipirttiin saadaan lämmintä säteilylämmittimillä. 

Isompi porukka ja säteilylämmittimet lämmittävät.

Kynttilät kuuluvat olennaisena osana Riihipirttiin.

Kuvia Riihipirtistä sisältä ja ulkoa 


Huhtikuussa aloitettiin kunnianhimoinen projekti vanhan riihen kunnostamisesta. Riihen kunnostamiseen tarvittiin vanhaa hirttä ja harmaantunutta lautaa. Varpaisjärveltä löytyi purettavaksi vanha riihi, josta saatiin sopivia varaosia riihiremonttiin. Kesän aikana riihi sai uuden ulkomuodon ja lato-osaan saatiin tehtyö myös kotimuseo.

Korjaamiseen käytettiin pääasiassa vanhaa puutavaraa. Lattia tehtiin kuitenkin kokonaan omasta metsästä otetusta puutavarasta, joka sahattiin keväällä lankuiksi. Uuden puutavaran vaalean värin tummentamiseen käytettiin etikasta ja teräsvillasta tehtyä liuosta, joka harmaannuttaa uuden puun. Riihitupaan laitettiin ikkuna, vaikka riihissä ei luonnollisesti perinteisestiole ollut ikkunoita. Yhtä ovea lukuunottamatta ovet ovat alkuperäisiä. Seinät pestiin höyrypesurilla, jolloin niistä ei enää irtoa juurikaan nokea. Lattia tehtiin kierrepaalujen varaan, joten lattia tuulettuu alta päin, eikä näin ollen pääse lahomaan.